Zorlu Holding’in Zorlu PSM ile birlikte hayata geçirdiği Digilogue’un her yıl gerçekleştirdiği; bilginin, yaratıcılığın, algoritmaların ve verinin; açık ve kapalı kullanımlarını odağına alan Digilogue Summit- Future Tellers’18, yine Zorlu PSM’de gerçekleşiyor.
Zorlu PSM
19-20 Ekim 2018
Future Tellers’18, ana teması “Açık Kaynak Akımı”nı küresel bir toplum olarak bugün bizi tanımlayan, bizi biz yapan, olgu ve durumların neye dönüşmekte olduğu sürecini çözmeye çalışan sosyal bir araç olarak görüyor. Yeni Öğrenme, Veri Çağında Profil Oluşturma, Toplum ve Kültür Üzerinde Algoritmaların Etkisi, Dijital Alanlarda Kullanıcının Gizlilik ve Yasal Hakları ile Özgürlükleri alanında araştırmalarıyla alanın üreten, öğreten ve araştıran isimlerini bir araya getirecek zirve, farklı disiplinlerin odağında yeni keşiflere olanak sağlıyor.
Aralarında; Bilgisayar bilimi ve yazılımcılığını sanat formu olarak ele alan yazılımcı ve sanatçı Gene Kogan, çalışmalarında teknolojinin sosyal hayata olan etkilerini inceleyen sanatçı Lauren McCarthy, Bilgi Üniversitesi’nde, başkanlığını yaptığı Next Academy çatısında teknolojinin insanların davranış biçimleri üzerindeki etkisini inceleyen Levent Erden, mimarlık ve medya sanatları arasında kurduğu denge ile dijital ve fiziksel alanları keşfeden, verinin kullanım sınırlarını zorlayan çalışmaları ile bilinen yeni medya sanatçısı ve araştırmacı Refik Anadol gibi isimlerin yer alacağı Digilogue Summit kapsamında; 19 Ekim’de gerçekleşecek panel, sunum ve konuşmalar ile alanının öncü isimlerinin “Açık Kaynak Hareketi” eksenindeki çalışma ve değerlendirmeleri sunulurken, 20 Ekim’de ise zirve katılımcılarıyla düzenlenecek atölye ve performanslarla çalışmaların somut örneklemelerini deneyimleme fırsatı sundu.
Üçüncüsü gerçekleşen Digilogue Summit: Future Tellers’18, alanının öncü isimlerini bir araya getiriyor. Paneller ve atölyelerle sanat ve teknolojinin geleceğine dair fikir yürütülen iki günlük programıyla alanın üreten, öğreten ve araştıran isimlerini bir araya geliyor.
Geleceğin bugünden talep ettiği yeni insanlık anlayışının kolektif yaklaşımla buluşmasıyla ortaya çıkan “açık kaynak akımı” çerçevesinde oluşturulan Digilogue Summit – Future Tellers’18’in 19 Ekim Cuma günkü panel programı, Refik Anadol, Kyle Mcdonald, Gene Kogan, Lauren McCarthy ve Zach Lieberman’ın açık kaynak akımı ve yeni öğrenme teknikleri üzerine gerçekleştirdikleri sunumlarla başladı. Konuşmacılardan Zach Lieberman’ın “Dünyada yeni fikirlere, yaratıcı alanda yeni oluşumlara ve enstitülere her zaman ihtiyaç var. Tüm dünyada yaratıcı fikirler için her zaman büyük bir alan olduğunu unutmayın.” sözleriyle yeni dünyanın en temel ihtiyacını özetlediği oturumda konuşmacılar açık kaynak akımının tasarımsal ve sanatsal boyutlarından bahsetti.
Paneller ve atölyelerle sanat ve teknolojinin geleceğine dair fikir yürütülen iki günlük programıyla alanın üreten, öğreten ve araştıran isimlerini bir araya getiren Digilogue Summit, üçüncü senesini geride bıraktı. Bu seneki programına panellerin yanı sıra atölyeleri de ekleyen Digilogue Summit-Future Tellers’18; gündüz etkinliklerini “Digilogue All Day All Night” performans serisiyle 24 saate tamamladı. “Yeni Öğrenme” (Kişi ve/veya Makine), “Veri Çağında Profil Oluşturma”, “Toplum ve Kültür Üzerinde Algoritmaların Etkisi”, “Dijital Alanlarda Kullanıcının Gizlilik ve Yasal Hakları ile Özgürlükleri” ve “Eğitimin Gelecekteki Rolü” konularında alternatif bakış açıları sunan panellerle dolu birinci günü, açık kaynak hareketinin öncü isimlerini kendi alanlarında temel eğitim programları oluşturduğu ikinci gün takip etti. 48 saate yayılan program, yaratıcı endüstrinin temsilcileri bir kez daha Digilogue çatısında buluşturdu.
Günümüzde, merkezileşmiş, hiyerarşik ve sahiplenici tutumlardan; şeffaf, bilinçli bir paylaşım ekonomisine doğru evrilirken; yeni sistemler tasarlanıyor. Açık kaynak akımı, geleceğin bugünden talep ettiği yeni bir insanlık anlayışını doğurarak, kolektif katkının önemini vurguluyor.
Levent Erden erken yaştan beri farklı sektörlerde çokuluslu devlerin Türkiye’deki tepe yöneticiliğini yaptı; gelecek, pazarlama ve interaktif dünya ile ilgili ilklerin içinde, kuruluşunda bulunduğu Bilgi Üniversitesi’nde Türkiye’deki dönüşüme yetenekler kazandırmak üzere, interaktif iş yönetimi pazarlama ve iletişimi alanında öncü Yüksek Lisans programı Next Academy Başkanı, şehir ve özel merak konularında İstanbul Kafası programını yapıyor, çeşitli işkollarında farklı konularda eğitimler veriyor ve danışmanlık yapıyor.
Casey Reas, Los Angeles’ta yaşayan bir sanatçı ve eğitmen. Yazılımı, baskıları ve enstalasyonları ABD, Avrupa ve Asya’daki müzelerde ve galerilerde birçok kişisel ve grup sergisinde yer aldı. İşleri kağıt üzerindeki küçük işlerden kentsel ölçekteki enstalasyonlara uzanan Casey stüdyosundaki kişisel projelerini mimarlar ve müzisyenlerle yürüttüğü iş birlikleriyle dengeliyor. Reas’ın işleri Centre Georges Pompidou ve San Francisco Museum of Modern Art gibi birçok özel ve kamusal koleksiyonda yer alıyor.
26 Şubat 1950 Eskişehir doğumlu.ODTÜ Elektrik Mühendisliği, Bilgisayar ve Kontrol Opsiyonu Lisans ve Lisanüstü derecelerine ve Hollanda Philips International Institue Diploma derecesine sahiptir. Türkiye’de Bimsa ve İnfo firmalarında ve yurt dışında Dornier System GmbH’da teknik ve yönetim görevleri aldıktan sonra, NCR firmasında Genel Müdür Yardımcılığı ve Sun Microsistemler A.Ş.’de Genel Müdür olarak çalıştı.
Ebru Yetişkin İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo-TV-Sinema okudu. Güncel medya kültürünün dönüşümünü eleştirel bir yaklaşımla incelemek üzere burs kazanarak Fransa’ya gitti. Université Louis Pasteur ile İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından birlikte yürütülen Bilim, Teknoloji ve Toplum programında “Ağ Savaşları ve Ağ Çalışmaları” konulu yüksek lisans çalışmasını tamamladı. 2003 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde doktora yapmayı tercih etti..
Ecmel Ayral bireysel ve örgütsel gelişim alanında çalışan bir akademisyen ve gayrimenkulden, finansa ve eğitime kadar farklı alanlarda gayrimaddi katma değer üretmeye çalışan bir girişimcidir. Ayral, Boğaziçi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesinde uzun süredir çeşitli dersler vermektedir ve hali hazırda BİLGİ Mütevelli Heyet Başkan Vekili olarak görev yapmaktadır.
Eda Aksoy, Google Arts & Culture Lab’de yaratıcı kodlayıcılarla Yapay Ogrenme ve Sanal Gercektik projelerinde çalisiyor. Google’dan önce, New York Üniversitesi’nde (NYU) Nörobilim üzerine yoğunlaşan Yüksek Lisans diploması aldı. Bu süreçte NYU ArtLab’in üyesi olarak nörobilim ve estetik konularında çalışmalar gerçekleştirdi; ve tezinde, insanların Metropolitan Müzesi ortamında sanata yönelik fizyolojik ve davranışsal tepkileri ile aynı eserlere karşı bilgisayar ekranında verdiği tepkilerin farklarını karşılaştıran bir araştırma yaptı.
Gene Kogan üretici sistemler, bilgisayar bilimi ve yaratıcılık ve kendini ifade için yazılım konularına ilgi duyan bir sanatçı ve programcı. Birçok açık kaynaklı yazılım projesinde yer alan Gene kod ve sanatı buluşturan konularda konferans da veriyor. Gene sanatçılara, aktivistlere ve vatandaş bilimcilere makine öğrenimini anlatan “ml4a” isimli ücretsiz kitabı yarattı. Bu konuya dair daha iyi bir kamu anlayışı oluşturmak için düzenli olarak video dersler, yazılar ve öğretici içerikler yayınlıyor.
1977 yılında İstanbul’da doğdu. Pertevniyal Lisesi’ni bitirdikten sonra, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. Essex Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı. Oxford Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde karşılaştırmalı siyaset ve kamu politikaları okudu. 2012 yılında Harvard Üniversitesi John F. Kennedy School of Government’ta Kamu Liderliği Programı’na tam burslu katıldı ve başarıyla tamamladı
Avukat Gönenç Gürkaynak 90 hukukçusu ile İstanbul’da faaliyet gösteren ELİG Gürkaynak Avukatlık Bürosu’nun kurucu ortağıdır. Av. Gönenç Gürkaynak 1997 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. Harvard Üniversitesi’nde asistanlık yapmış ve aynı zamanda yüksek lisans derecesini de Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden almış olan Av. Gönenç Gürkaynak, İstanbul, New York, Brüksel, İngiltere ve Galler barolarına kayıtlıdır.
Tıp fakültesi öğrencisi olan İnci Kadribegiç 1991’de Kosova’da doğmustur. 2012 Nobel Tıp/Fizyoloji Ödüllü Dr. Shinya Yamanaka’nın kurduğu iPS Araştırma ve Uygulamaları Merkezi (CiRA), Kyoto Üniversitesi’nin 2016 yaz staj programına tam bursla kabul edildikten sonra 2017 yazında Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH)’nde çalışmıştır. Türkiye’nin tek popüler genetik bilim dergisi Bezelye’nin editörü ve Future Science Team danışmanlarındandır. Yaptıklarımız kadar değil hayal ettiklerimiz kadar olduğumuza inanmaktadır
Kına Demirel, Leeds Üniversitesi’nden mezun oldu. Perakendeye olan tutkusu sebebiyle Migros’u tercih etti. Uzun yıllardan beri veriyle alakalı birçok perakende projesi yürüttü. 10 yıldır Türkiye’nin en büyük ve popüler perakende projesi Migros Club kapsamında 10 milyondan fazla aktif müşteriyle ilgileniyor. Sadakat programlarının yanı sıra Migros markaları için tüm marka iletişimini de koordine ediyor. Veri bazlı kararlar büyük bir tutkuyla savunan Demirel veri, sadakat ve tüketici davranışı konusunda uluslararası seviyede ilgileniyor.
Kyle McDonald çalışmalarında kod kullanan bir sanatçı. openFrameworks gibi açık kaynak sanatları-mühendislik araçlarına katkıda bulunuyor ve sanatçıların yeni algoritmaları yaratıcı biçimlerde kullanmasını sağlayan araçlar geliştiriyor. Fikirlerini ve projelerini tamamlamadan önce kamuyla paylaşmak gibi bir alışkanlığı var. Ağ bağlantılı iletişim ve ölçümlemeyi yaratıcı bir biçimde altüst ediyor, kusurları ve sistemik hataları keşfediyor ve bu kavramları kimlikten ilişkilere her türlü konsepti tersine çevirmek için kullanıyor.
Los Angeles’ta yaşayan sanatçı Lauren McCarthy’nin işleri gözetleme, otomasyon ve ağ kültürü gibi meselelerin sosyal ilişkilerimizi nasıl etkilediğini inceliyor. Kendisi aynı zamanda çevrim içi kod aracılığıyla kreatif ifadeyi öğrenmeye odaklanan p5.js isimli açık kaynak platformunun da yaratıcısı. Lauren’ın işleri Ars Electronica,
Bilgi Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Hukuku Enstitüsü‘nde Yüksek Lisans programında “Türk Hukuku’nda Bilişim Suçları” dersini halen vermekte olup, daha önce Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi‘nde ise seçimlik “Bilişim Hukuku” dersini vermiştir. Çeşitli şirketler, kamu kurumlarında, üniversitelerde ve akademik kurumlarda Bilişim Hukuku, Sosyal Medya
İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde mimarlık eğitimi aldı. Dünya Mimarlık Kongresi (İstanbul, 2005) için sergiler koordinatörlüğü yaparak kültür alanına yöneldi. 2007’de Garanti Galeri’de (GG) başlayan çalışmalarına SALT bünyesinde devam ediyor.
Refik Anadol, Medya sanatçısı, tasarımcı ve mekânsal düşünür. Canlı görsel / işitsel performans, sürükleyici tesisler ve mimari fotoğraf alanında çalışan bir medya sanatçısı ve tasarımcısıdır. Medya sanatlarını mimariye yerleştirirken dijital olmayan gerçeklerin olmadığı bir dijital mimari geleceğin olasılığını sorgular. İç ve dış mimari oluşumların işlevlerini yeniden tanımlayan çalışmalar üreterek, alternatif gerçekleri görselleştiriyor.
Zachary Lieberman isan jestlerini girdi olarak alan ve bunları farklı şekillerde derinleştiren performanslar ve enstalasyonlar yaratıyor; çizimleri canlandırıyor, görünebilseydi sesin neye benzeyeceğini hayal ediyor, insanların silüetlerini müziğe dönüştürüyor. Fast Company tarafından En Yaratıcı İnsanlar’dan biri olarak seçildi ve projeleri Ars Electronica’da Golden Nica’yı, Design Museum London’da Yılın İnteraktif Tasarım Ödülü’nü ve Time Magazine’in Yılın En İyi İcatları ödülünü kazandı.
Lalin Akalan kurumlar, sanatçılar, festivaller ve şirketlerle küratöryal projeler için iş birliği yapan ve içerik üreten bir sanatçı ve küratör. Çağdaş sanat, performans sanatları, teknoloji, araştırma, felsefe ve festival kültürü alanlarının kesiştiği noktalara odaklanan Akalan teknolojiye özel bir ilgi duyuyor.