Future Tellers'17

Digilogue Summit, Future Tellers/Gelecek Anlatıcıları temalı Summit kapsamında, yapay zeka, dijital mimari, inovatif ürün geliştirme, teknoloji etiği gibi birçok konuyu ele alıyor.

Geleceğiniz bugününüze dayanıyor. Bugününüzse sizi bilginizin sınırlarını zorlamaya, zihninizin ufuklarını genişletmeye ve çerçevelerinizi yıkmaya çağırıyor.

Location

Zorlu PSM

Date

28 Eylül 2017

Digilogue Summit 2017; insan bedeni, yapay zeka, dijital mimari, inovatif ürün geliştirme, teknoloji etiği gibi pek çok konu üzerine çalışan alanının öncü isimlerini bir araya getirdi. Geleceğiniz bugününüze dayanıyor. Bugününüzse sizi bilginizin sınırlarını zorlamaya, zihninizin ufuklarını genişletmeye ve çerçevelerinizi yıkmaya çağırıyor.

Zorlu Holding ve Zorlu PSM’nin hayata geçirdiği, Türkiye’nin yaratıcı endüstriler ve teknolojiyi odağına alan ilk interaktif platformu Digilogue, 2. kez gerçekleştirdiği “Digilogue Summit” ile yüzünü geleceğe dönen, gelecek nesillere ilham vermeyi ve tekno-felsefi konular etrafında yerel bir kültür oluşturmayı amaçlıyor. “Future Tellers (Gelecek Anlatıcıları)” temasında şekillenen etkinlik, farklı disiplinlerden alanının öncü isimlerini Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde bir araya getirerek; teknolojinin farklı disiplinlerle olan etkileşimini ele alıyor.

Teknolojinin insani değerler üzerindeki etkisini, teknolojiyle insanlığın yaşadığı yarışı ve birlikteliğinden doğan ortak kazanımları farklı disiplinler ekseninde ele alacak olan Digilogue Summit; bu alanda farklı alanlarda faaliyet gösteren öncü isimleri, endüstrinin liderlerini ve dijital dönüşümün toplumsal etkilerini araştıran fikir önderlerini bir araya getirdi.

Future Tellers / Gelecek Anlatıcıları aracılığıyla Digi.logue; “İnsan ırkı gelecekte nerede olacak ve nasıl değişeceğiz?” sorularını soruyor

Yapay zeka, dijital mimari, inovatif ürün geliştirme, teknoloji etiği gibi birçok konunun ele alındığı bir günlük zirvenin açılış konuşmaları; Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Digilogue Platformu Artistik Direktörü Lalin Akalan ve Bilgi Üniversitesi Next Academy Başkanı Levent Erden tarafından yapılıyor. Geleceği duymak isteyenlere ilham veren zirve; farklı disiplinlerden alanın öncü isimlerinin yer aldığı konuşma, panel, performans ve film gösterimleri ile farklı bakış açılarını sunarken, Digilogue Summit 2017 katılımcıları alternatif gelecek senaryolarına olanak sağlıyor.

Digilogue Summit Future Tellers 2017’nin paralel etkinliği olarak teknoloji odaklı düşünen 13 sanatçının gelecek öngörüleri üzerine kurgulanan aynı başlıklı sergi de Digi.logue Space’te eş zamanlı olarak yerini alırken sanatseverleri iki ay süren zihinsel bir gelecek öngörüsü deneyimine davet etti.

Yeni teknolojilerin gereklilikleri ve icatları genelde bilim kurgu eserlerinden ortaya çıkar; bu da bize ortak inanışların ve odaklanılan gayenin gelecek inşa etmede ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor. Sanatçıyı hikaye anlatıcısı olarak konumlandıran sergi; sanatçıların teknolojik gelişmelere dair içselleştirilmiş algılarının ve bunlara verdiği tepkinin birer sonucu olarak doğan işlerini sergiliyor

Gelecek Anlatıcıları

KATILIMCILAR

Levent Erden

Hikaye Anlatıcısı

Levent Erden erken yaştan beri farklı sektörlerde çokuluslu devlerin Türkiye’deki tepe yöneticiliğini yaptı; gelecek, pazarlama ve interaktif dünya ile ilgili ilklerin içinde, kuruluşunda bulunduğu Bilgi Üniversitesi‘nde Türkiye’deki dönüşüme yetenekler kazandırmak üzere, interaktif iş yönetimi pazarlama ve iletişimi alanında öncü Yüksek Lisans programı Next Academy Başkanı, şehir ve özel merak konularında İstanbul Kafası programını yapıyor, çeşitli işkollarında farklı konularda eğitimler veriyor ve danışmanlık yapıyor, yıllardır yakın gelecek anlatıcısı….

Responsive image
Responsive image

Çağatay Başdoğan

Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Robotik ve Mekatronik Laboratuvarı Direktörü

İnsan-makine arayüzleri (özellikle haptikler), kontrol sistemleri, mekatronik, robotik, biyomekanik, fizik tabanlı modelleme ve simülasyon, 3D bilgisayar grafikleri ve sanal gerçeklik teknolojisi alanlarında çalışmalar yapan disiplinler arası araştırmacı. 1999’dan 2002’ye kadar Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü NASA-Jet Tahrik Laboratuvarında teknik personel kıdemli üyesi oldu. MIT’de araştırmacı bilim adamı ve baş araştırmacı olarak çalıştı. Elektronik Araştırma Laboratuvarı ve 1996-1999 yılları arasında MIT Touch Lab’ın bir üyesidir.

Cemil Şinasi

Defterhane Kurucu Ortağı

Suspendisse eu ligula ultrices, sollicitudin velit ac, cursus felis. Sed convallis nulla eget diam efficitur, vel suscipit lectus blandit. Donec sed cursus nisi, eget vehicula turpis. Fusce vel interdum sem, sed congue ex. Phasellus placerat ornare justo in ultricies. In eu orci quis tortor fermentum malesuada vel vitae risus. Cras euismod magna sed congue facilisis.

Responsive image
Responsive image

Damien Henry

Google Arts & Culture Lab Başkanı

Damien Henry, Google Arts & Culture Lab‘de yaratıcı kodlamacılardan oluşan bir ekiple çalışıyor ve artist residency’ler organize ediyor. Aynı zamanda kartondan sanal gerçeklik aygıtı Google Cardboard’un ortak yaratıcısı. Henry, Google’dan önce bir ses analiz şirketinin CTO’suydu ve bir ses sentezi startup’ı olan AudioGaming’in ortak kurucusuydu. Henry ayrıca, ileri teknolojilere odaklanmış küçük bir stüdyo olan Novelab‘ın yaratıcısıdır. Damien Henry mekanik ve akustik alanında mühendislik diplomasına sahiptir; sanal gerçekliği ve makine öğrenimini sanata uygulamak konusunda sergiler kürate etmektedir.

Deniz Karaşahin

Osteoid Sağlık Teknolojileri Kurucusu

Deniz Karaşahin, Önce hi-fi ses sistemleri üzerine çeşitli ürünler geliştirdi zaman içerisinde vitrifiye, mobilya, denizcilik, medikal ve hızlı prototipleşme konularına çeşitli çalışmalar yaptı. İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi‘nde eğitim görevlisi olarak çalıştı. Uluslararası 3 tane tasarım ödülü bulunmakta, son çalışması Osteoid Medical Cast 350 den fazla uluslararası yayın kuruluşunda haber niteliğinde basılmıştır. Kendisi Osteoid Medical firmasında benzer inovatif ürünlerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması konularında çalışmaktadır.

Responsive image
Responsive image

Elif Demirci

Sosyolog, İçerik Yöneticisi, Araştırmacı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Sosyoloji okudu. Yapay Zeka üzerine yazdığı sosyoloji tezi “Ölümlük, ölümsüzlük ve Yapay Zeka” Altkitap tarafından yayınlandı. Okul hayatı boyunca bilgisayar kültürüne ilgi duydu. Türkiye’nin ilk kuluçka merkezi ‘Ericsson Crea-World‘ tarafından desteklenen bir projede Dijital İçerik Yöneticisi olarak çalışma hayatına başladı. 2003’te Sistemsensin‘de çalışmaya başlayarak müzik, teknoloji ve oyun alanlarında içerik üretti. Beyin ve yapay zekaya yönelik bitmeyen merakıyla, Boğaziçi Üniversitesi Bilişsel Bilimler yüksek lisansına sürüklendi. 2010’da kurulan yeni medya kolektifi nerdworking‘de proje yöneticiliği yaptı, sanat ve teknoloji işlerinde çalıştı. Şimdilerde teknoloji etiği ve yapay zeka üzerine sosyo-kültürel araştırmalar yapıyor. Bağımsız çalışıyor ve çeşitli teknoloji şirketlerine danışmanlık yapıyor. En iyi arkadaşı bilgisayarı ve Elon Mars.

Ersinhan Ersin

Sanatçı, Yönetmen, Marshmallow Laser Feast

Sanatçı ve yönetmen. Londra merkezli deneyimsel stüdyo Marshmallow Lazer Feast ekibi üyesi. Ersinhan Ersin’in sanat uygulamaları, heykel, yerleştirme, canlı performans ve karışık gerçeklik gibi çeşitli disiplinleri bir araya getiriyor. Çalışması, gerçek ve düzenlenmiş deneyimler arasındaki ilişkiye odaklanmaktadır. Teknolojiyi kullanarak, doğanın işlevlerini ve yapısını, insanın algısını, mekânsallaştırma ve hareketini inceler. Biyosemioz, çapraz model algılama ve performans alanlarından ilham alarak, sanal alanlarda doğrusal olmayan duyusal deneyimleri araştırıyor.

Responsive image
Responsive image

Liam Young

Mimar, Yönetmen, Tomorrows Thoughts Today ve Unknown Fields Kurucusu, Sci Arc Fiction and Entertainment Koordinatörü

Tasarım, kurgu ve futures arasındaki boşluklarda çalışan spekülatif mimar. Yeni teknolojilerin yerel ve küresel etkilerini keşfetmek için bir kentsel gelecek tezgahı olan Tomorrows Thoughts‘un ve yeryüzünde ortaya çıkmakta olan koşulları kaydetmek için sefer yapan bir göçebe araştırma stüdyosu olan Unknown Fields‘ın kurucu ortağıdır. BBC, NBC, Wired, Guardian, Times’da yer almıştır. Çalışmaları Metropolitan Museum Victoria ve Albert gibi kurumlarda toplandı.. Princeton Üniversitesi Mimarlık Derneği’nde uluslararası alanda ders verdi ve Los Angeles’daki Sci Arc’da Kurgu ve Medya programlarına katıldı.

Memo Akten

Sanatçı, Araştırmacı

Bilgisayar, doğa, bilim, teknoloji, etik, ritüel, gelenek ve din arasındaki çarpışmaları araştıran ve bir araç olarak hesaplama ile çalışan sanatçısı. Kritik ve kavramsal yaklaşımları incelemelerle biçim, hareket ve sesle birleştirerek, doğal ve antropojenik süreçlerin veri dramatizasyonunu oluşturuyor. Aynı zamanda yapay zeka ve etkileyici insan-makine etkileşimi üzerine Goldsmiths University of London‘da doktora yapıyor.

Responsive image
Responsive image

Metin Salt

Vestel Ventures Genel Müdürü

Metin Salt, 1968 yılında Eskişehir’de doğdu. ODTÜ’de Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünde lisans ve yüksek lisans yaptı. TÜBİTAK’ta çeşitli projelerde araştırma görevlisi olarak çalıştı. ASELSAN’da sanayi üniversite ortaklığıyla gerçekleştirilen projelerde görev aldı. Türk Hava Kuvvetleri’nde F16 elektronik harp eğitim sistemi üzerine çalışmalar yürüttü. 1997’de ABD’de Silikon Vadisi’ne taşındı ve iletişim şirketlerinde çeşitli yönetim kademelerinde görev aldı. 10 yıl sonra Vestek’i kurmak üzere Vestel Şirketler Grubu’na katıldı. Vestek’i Türkiye’de tasarlanan ilk görüntü işleme yongasını (Pixellence) ve internet televizyonculuğunun Türkiye’deki ilk örnek uygulamalarını gerçekleştiren, Ulusal ve uluslararası patentlere sahip olan Metin Salt, düzenli olarak teknoloji üzerine yazılar kaleme alıyor ve konuşmalar yapıyor.

Micheal Sturtz

Stanford Üniversitesi Makina Mühendisliği Tasarımı Öğretim Üyesi, The Crucible Kurucusu

Heykeltraş, öğretmen, tasarımcı ve yaratıcı düşünür. Alfred Üniversitesi Sanat ve Tasarım Okulu‘ndan BFA ve Chicago Yüksek Sanatlar Enstitüsü’nden yüksek lisans derecesi aldı ve bir heykeltıraş, mimari metal işçisi ve ürün tasarımcısı olarak erken başarılar elde etti. İşleri, ilgi çekici kinetik makineler ve taş, dökme ve işlenmiş metaller, cam, kinetik, ışık, yangın, sıvı ve video gibi yaratıcı karışımlar içeren güçlü malzeme kontrastlarıyla hem kavramsal hem de formatsal güce sahip. Sıklıkla mekanik ve biyolojik formları harmanlayan heykeller yaratıyor. Michael’ın heykel çalışmaları, ABD, İtalya ve İngiltere genelinde koleksiyonlarda sergilenmektedir. Şu anda Stanford Creative Ignition Lab @ Autodesk direktörüdür. Stanford’daki çalışmalarının yanı sıra örgütsel gelişme için danışmanlık yapıyor. Uluslararası bir kitleye odaklanarak, Kosta Rika, Yeni Zelanda, Panama, Türkiye ve Çin gibi ülkelerdeki sanat eğitimi alanında danışmanlıklar yapıyor.

Responsive image
Responsive image

Olof Van Winden

TodaysArt Festivali Kurucu ve Direktörü

Lahey’de düzenlenen TodaysArt festivalinin yönetmen ve kurucusu. Festival kapsamında; Japonya, Güney Kore, Meksika, Rusya, Orta Doğu, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve birçok Avrupa ülkesinde proje ve işbirlikleri geliştirdi. Seul Bienali, Detroit Elektronik Müzik Festivali ve Moskova’daki Ulusal Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Moskova Bienali’nde büyük ölçekli sergiler ve etkinlikler düzenledi. Geleneksel olmayan yaklaşımı ile tanınıyor ve medya sanatı, e-kültür, yaratıcılık ve yenilik konularında uzmanlık ve proje danışmanlığı yapıyor.

Pınar Yoldaş

Mimar, Sanatçı, Araştırmacı

Pınar Yoldaş, Disiplinler arası tasarımcı/sanatçı ve araştırmacı. Biyoloji bilimleri ve dijital teknolojiler aracılığıyla mimari enstalasyonlar, kinetik heykeller tasarlıyor, ses ve video işleri yapıyor. Moskova ve Rödasten Konsthall’da solo sergiler düzenledi. Post-hümanizm, eko-nihilizm ve feminist tekno-bilim temalarını kullanıyor.

Responsive image
Responsive image

Refik Anadol

Medya Sanatçısı, Araştırmacı

Refik Anadol, Medya sanatçısı, tasarımcı ve mekânsal düşünür. Canlı görsel / işitsel performans, sürükleyici tesisler ve mimari fotoğraf alanında çalışan bir medya sanatçısı ve tasarımcısıdır. Medya sanatlarını mimariye yerleştirirken dijital olmayan gerçeklerin olmadığı bir dijital mimari geleceğin olasılığını sorgular. İç ve dış mimari oluşumların işlevlerini yeniden tanımlayan çalışmalar üreterek, alternatif gerçekleri görselleştiriyor. Microsoft Research‘ın En İyi Vizyon Ödülü, Alman Tasarım Ödülü, UCLA Art + Mimarlık Yosun Ödülü, California Üniversitesi Sanat Ödülleri Araştırma Enstitüsü, SEGD Global Tasarım Ödülü ve Google’ın Sanat ve Makine İstihbaratını da içeren bir dizi ödül, ödülün sahibidir.

Soner Canko

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü

1990 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olan Dr. Soner Canko, aynı üniversitenin İktisat Fakültesi’nde yüksek lisans ve doktora dereceleri almıştır. Kariyerine Dışbank’ta başlayan Dr. Soner Canko, Procter&Gamble, Citibank, Hewlett-Packard ve Bileşim A.Ş’de yönetici olarak çeşitli görevler üstlenmiştir. First Data Türkiye Kurucu Genel Müdürlüğü sonrasında Ziraat Bankası’nda Genel Müdür Yardımcılığı görevinde bulunan Dr.Canko, Temmuz 2011’den itibaren Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü olarak görev yapmaktadır.

Responsive image
Responsive image

Zehra Çataltepe

Tazi.ai Kurucu Ortaği, İstanbul Tekni̇k Üni̇versi̇tesi̇ Bi̇lgi̇sayar Ve Bi̇li̇şi̇m Fakültesi̇ Öğreti̇m Üyesi̇

İstanbul Teknik Üniversitesi, Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi’nde profesör olan Prof. Dr. Zehra Çataltepe aynı zamanda banka, sigorta kuruluşları ve telekominikasyon alanlarında akan veriden devamlı olarak öğrenen yapay öğrenme uygulamaları geliştiren tazi.ai şirketinin eş-kurucusudur. Prof. Dr. Çataltepe yüksek lisans ve doktora eğitimini California Institute of Technology‘de bilgisayar bilimleri dalında ve yapay öğrenme alanında tamamladı. TÜBİTAK ve AB destekli pekçok projede görev yapan Prof. Dr. Çataltepe’nin 14 patenti ve 80’den fazla yayını bulunmaktadır.

Digilogue