Blokchain’e dayalı Web 3.0 ve benzeri sürümlerin, müzik anlayıșımızı nasıl șekillendireceği, sektörü nasıl bağımsız kılabileceği ve müziğin değerini belirleme konusunda çizilen çizgileri nasıl etkilediği konuları, Ekim ayında Zorlu PSM’de gerçekleșen Digilogue Summit ’22’de tartıșıldı.
20 Ekim - 12:15
Medya, müzik ve etkinlik sektörlerinde deneyimli gazeteci Alper Bahçekapılı moderatörlüğünde gerçekleșen “Web 3.0 ve Müzik Endüstrisinin Yeni Çağı” panelinde, müzik yapımcısı ve sanatçı Yasin Vural (VEYasin) ile daha önce Boiler Room ve Soundcloud gibi platformlarda çalıșmıș sanatçı Kaitlyn Davies, müzik endüstrisinin geleceğine Web 3.0’ın lensinden baktı.
Çalıştığı, kripto ve kültürün kesişiminde yer alan Friends With Benefits ve dijital müzik etkinlikleri düzenleyen Refraction adlı iki Web 3.0 odaklı bağımsız organizasyon üzerinden müzik ve sanatçıları nasıl desteklemeyi hedeflediklerini açıklayan Kaitlyn Davies’e göre streaming gibi müzik endüstrisini yükselişe geçirdiği konusunda söylentilere sebep olan servisler sanatçının hak ettiği değeri maddi anlamda karşılama noktasında kısır bir yerde.
Kaitlyn ek olarak; sanatçıların tek bir alanda üretim yaparak kabuklarına çekilmelerindense kabiliyet alanlarını genişleterek Web 3.0 gibi yeni üretim şekiller sunan gelişmelere adapte olmaları gerektiğini ve bu sayede albüm satışı veya turnelere bağlı kalmayabileceklerini belirtti.
Müzik yapımcısı ve sanatçı Yasin Vural ise teknolojinin kimi zaman herkesi daha bireysel ve yalnız kılabildiğinin düșünüldüğü bu dönemde, pozitif bir bakış açısı geliştirerek bu ilerlemenin yeni bağlar ve iletișim kanalları sunabileceğine değindi. “Yeni oyun alanları yaratıp, yaptığımız müziğin görsel dünyasını ve hayranlarımızla olan bağını artırabilecek içerikleri beraber üreteceğiz.” diyerek geliştirilebilecek potansiyel bağlara dikkat çekti.
Sanatçının hem dinleyicileri ile daha derin bağlar kurabildiği, hem de üretim süreçlerinin maddiyat yerine yaratıcılık odaklı olabileceği bir süreç Web 3.0 ile beklediğimizden daha yakın.
Alper Bahçekapılı son yirmi yıldır müzik sektöründe birçok farklı alanda çalıştı. Vogue Türkiye, Aktüel, Based Istanbul, BirGün dahil birçok gazete ve dergide muhabirlik, editörlük, yazarlık yaptı. Rolling Stone Türkiye’nin kurucu kadrosunda yer aldı. Gazetecilik kariyerinin yanı sıra Nokia ve Microsoft’ta dijital müzik alanında çalıştı, yöneticilik yaptı. Yazılarına Gazete Oksijen başta olmak üzere farklı mecralarda devam ederken, PSM Radyo’da ise haftalık programını sunmakta.
Toronto’da doğan Kaitlyn Davies, Lizbon merkezli yaratıcı ve uygulayıcıdır. Müzik endüstrisinin içinde olan sanatçı yeteneklerini Boiler Room, SoundCloud, shesaid.so ve !K7 Music gibi kültürel organizasyonlarda geliştirdi. Şu anda Friends With Benefits and Refraction DAOs'daki rollerinde araştırma, kolaylaştırma ve topluluk örgütlenmesi yoluyla teknoloji, toplum ve müziğin disiplinler arası kesişimlerini keşfetmek için zaman harcıyor ve Refuge Worldwide ve Cashmere Radio'da radyo programlarına ev sahipliği yapıyor.
Kariyerine, kendi evinde kurduğu stüdyosunda break beat altyapılar yaparak başlayan müzik yapımcısı ve müzisyen Emin Yasin Vural, bilinen sahne adıyla VEYasin, Mode XL, Hey! Douglas, Basemode Records, Kamp Records ve FFW Creative Audio gibi oluşumların kurucularındandır. Ankaradaki Midas’ın Kulaklığı’ müzik stüdyolarının da kurucularından olması sayesinde rap dışında türler ile de ilişkisini arttırmaya başladı. Sampling tekniği ile müzik yapma konusunda uzmanlaştı. Aynı zamanda, film müziği besteciliği ve reklam müzikleri dünyasına giriş yaptı. Bir çok global markanın reklam müziği ve ses tasarımı konularında çalıştı. Ekim 2022’de Air Anatolia projesini hayata geçirdi.
Digilogue Summit için tüm gelişmeleri Digilogue ve Zorlu PSM Instagram sayfalarından takip edebilirsiniz.
Zorlu Holding’in DNA’sında yer alan inovasyon, teknoloji ve tasarım kavramları ile Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin dijital sanata olan yenilikçi yaklașımını somutlaștıran Digilogue platformu; “dijital dönüșüm” ekseninde etkileșim, keșif ve farkındalık yaratmak üzere her sene düzenlediği Digilogue Summit’i; Zorlu PSM çatısı altında beșinci kez gerçekleștiridi.