Digilogue, BASE sergisi kapsamında Atıf Akın’ın, ‘Tepoto Sud morph Moruroa’ başlıklı enstalasyonunu ilk kez Türkiye’ye getiriyor!
Zorlu PSM
Digilogue’un dijital sanat partneri olarak desteklediği BASE; üçüncü senesinde Türkiye’nin dört bir yanından yeni mezun sanatçı adaylarını 14-17 Kasım tarihleri arasında Akaretler Sıraevler, Beşiktaş’ta ağırlıyor. Bu yılki sergide seçici kurulun değerlendirmesi sonucunda 20 şehirden ve 30 üniversiteden 107 yeni mezunun 120 yapıtı yer alacak. Digilogue etkinlik kapsamında; sanatçı, öğretim görevlisi Atıf Akın’ın ‘Tepoto Sud morph Moruroa’ adlı video enstalasyonunu No: 27 Digilogue Alanı’nda izleyicilerle buluşturuyor.
Akın, projeyi, üretim sürecini ve altındaki felsefeyi de 17 Kasım’da 17:00-18:00 saatleri arasında BASE Talks kapsamında W Studios’da izleyicilerle paylaşacak. Görsel sanat ve tasarım faaliyetlerini New York’ta sürdüren ve aynı zamanda Rutgers Üniversitesi’nde Sanat ve Tasarım bölümünde öğretim görevlisi olan Atıf Akın, bilim felsefesi, doğa, devinim ve ilgili politikaları hem tarihsel hem de çağdaş bir bakış açısıyla tekno-eleştirel bir mercek altına alan çalışmalar yürütüyor. Sanatçının araştırmaya dayalı dokümantasyon, veri analizi, dijital stüdyo pratikleri gibi bir dizi etkinlikten oluşan proje üretimleri; bilim, teknoloji, doğa, felaketler ve siyasi meseleler etrafında var olan sınırların – fiziksel, mecazi, dilbilimsel – tezahürlerini irdeliyor. Akın, fotoğraf, video ve nicel bilgilerin görselleştirilmesi ve programlanabilir medya da dahil olmak üzere çeşitli dijital metotlarla çalışmaya devam ediyor.
Akın, Mutant Mekan isimli projesinin en son ayağında, 2016 yılında TBA21-Akademi’nin desteğiyle Polinezya’nın Tuamotus takımadalarında bulunan, Fransa’nın 1966-1996 yılları arasında üzerlerine 193 adet nükleer bomba bıraktığı Moruroa ve Fangataufa adalarını ziyaret etmek üzere yola çıktı. Bu adalar nükleer denemelere sahne oldu, ve bu nükleer aktivite suda ve karada radyoaktif kalıntılar bıraktı. Akın, Moruroa ve Fangataufa’nın biraz uzağında bulunan Tepoto Sud isimli küçük bir atole odaklandı. İnsansız hava araçları da dahil olmak üzere çeşitli dijital görselleştirme metodları kullanan Akın, matematikçi Felix Klein tarafından 19. yüzyılın sonlarında okyanus kabarmalarını ve dalgalarını modellemek için geliştirdiği bir sıra denklemi kullanarak, radyasyon mutasyonlarının maddenin ve coğrafyaya dönüşüm sürecini temsil eden dijital animasyonlar oluşturdu. Tepoto Sud morph Moruroa sayısallaştırılmış jeolojik yapıların oluşumu ve bozulumu arasında sabit bir korelasyon kurarak, bilim ve kurgusu arasında bir çelişki yaratıyor.
Atıf Akın’ın ‘Tepoto Sud morph Moruroa’ adlı video enstalasyonu 14 – 17 Kasım tarihleri arasında BASE kapsamında gösterimde olacak. Sanatçının üretim süreçlerini ve felsefik yaklaşımını kendisinden dinlemk üzere; 17 Kasım’da saat 17:00’de BASE Talks kapsamında W Studios’a davetlisiniz.