İnsan, doğa ve teknoloji üçgeninde sorular soran bir enstelasyon; HABITAT.
HABITAT, Naturalis'in doğal tarih arşivlerinden alınan 3 boyutlu taramalara dayalı olarak doğal büyümeyi belgeler ve görselleştirir.
Zorlu PSM
2 Ekim 2021 - 31 Ekim 2021
We Are Europe ve Digilogue işbirliğinde Sonar kapsamında kapılarını açan Heleen Blanken’e ait HABITAT 31 Ekim’e kadar Zorlu PSM’de ziyaret edilebilir.
Heleen Blanken sinematografi, entalasyon, yeni medya ve heykel disiplinleri üzerine çalışan Amsterdam merkezli bir sanatçı. İşlerini multidisipliner olarak üreten sanatçı işlerinde yoğunluklu olarak insan ırkının doğa ile kurduğu ilişki üzerine eğiliyor ve doğayı algılayış biçimimizin farklı katmanlarını keşfetmek üzerine çalışıyor. Daha önce Nxt ve Stadelijk Müzelerinin yanı sıra Gropius Bau Berlin, La Gaîté Lyrique, Gallery Ron Mandos, Musée d’art contemporain ve Ars Electronica platformlarında işlerini sergileyen sanatçı İstanbul’da ilk kez Sonar kapsamında HABITAT ile yer alıyor.
HABITAT, 3D tarama yöntemiyle yürütülen Leiden’in Naturalis’ine ait doğa arşivini kullanarak zaman akışına paralel şekilde büyüme gösteren bir enstelasyon. Çok sayıda parametre kullanmakta olan görünmez sensörler yardımıyla yürütülen enstelasyon seyirci ile de etkileşim sağlayabiliyor. Grafik, heykel, sensör, ses ve manzaranın katmanlı bir deneyime dönüştüğü HABITAT’ta Heleen’in sorduğu temel sorulardan biri “doğa yok olsaydı ve bunu dijital bir şekilde hatırlama durumunda kalsaydık bu nasıl olurdu?”. Alışagelinmiş analog-dijital ve doğa-teknoloji ikiliklerini kırmaya yönelik bir perspektifte hareket eden Heleen aslında birbirinin karşısına konumlandırdığımız mecra ve gerçekliklerin iç içe ve harmanlı şekilde hareket edebileceğine yönelik bir mekansal yerleştirme yapıyor.
Doğayı algılayış ve görüş biçimlerimize geleneksel fikirlerin dışında bir kapı açmayı amaçlayan HABITAT insan ve doğa arasındaki sonsuz etkileşimi temeline alırken habitatımızla kurduğumuz geçmiş, varolan zaman ve geleceğe dayalı ilişkimizin ana hatlarını irdeliyor. Deneyimleyen kişi ile kurduğu etkileşimin temelini de zaman kavramı ve gösterilen etkiye yönelik yerleştirmeden bir dönüş gelmesi çerçevesinde kurgulayan enstelasyonda bir nevi doğa ile kurduğumuz ilişkinin gerçekliğinin bir yeniden yaratımını deneyimlememiz ve kendimize bu ilişkinin derinliğine, geleceğine ve dönüşümüne dair sorular sormamız mümkün.