AV Performansları
Digilogue’un desteği ile bu sene beşinci edisyonu gerçekleşen Sónar İstanbul’un akıllara kazınan görsel-işitsel performanslarına yakından bakıyoruz!
Digilogue katkılarıyla düzenlenen müzik, yaratıcılık ve teknolojinin merkezi haline gelen Sónar İstanbul, büyüleyici görsel-işitsel şovları ve yeni medya sanatçılarını bu yıl da Sónar Screen’de izleyicilerle buluşturdu.
Gurur Gelen & Barış Büyükyıldırım & Erdal İnci’nin sesin fizikselliği ile hareket arasındaki bağlantıları matematiksel analiz yoluyla araştıran performansı “Justintonic” taranmış nesneleri, boşlukları ve arazileri ses aracılığıyla gerçek zamanlı olarak aydınlattı.
Ses dizaynı, elektro-akustik/drone/çağdaş müzik, elektronik dans müziği, yaratıcı kodlama ve ses programlama alanlarında çalışmalarını ve araştırmalarını sürdüren Kerem Altaylar ve bilim, doğa ve elektronik dans müziğini birleştirme isteğini gerçekleştirmek adına çalışmaları bulunan Katran, illüzyonik şovları Algorave İstanbul ile ses ve görsel deneyim algısına farklı bir perspektif kazandırıyor.
Doğadan ve geleneksel motiflerden topladığı verileri dijital olarak görselleştiren multi-disipliner sanatçı Ecem Dilan Köse “Human” adlı çalışmasıyla Sonar İstanbul sahnesindeydi. “Human”a elektronik müzik bestecisi TKO eşlik ediyor.
Karakter ve Motus Lumina iş birliğindeki görsel-işitsel performans “Introversion”, içsel düşünce kalıplarımız, duygusal dalgalanmalar ve melankolik duyumlar kavramını ortaya çıkarıyor.
Zeliha Doğusan’ın kontrol edilemez ve öngörülemez detaylar barındıran çalışması “Rogue” da Sonar Screen’in sıra dışı anlarından bir diğerini işaret ediyor.
Gerçek zamanlı olarak sanal bir ses ve ışık evreni yaratan Zo, festivalin akılda kalan şovlarından birini işaret ediyor. Berlin’de yaşayan multidisipliner sanatçı Lea Fabrikant ve Hollandalı sanatçı Tarik Barri’nin AV döngüleri, oldukça karmaşık MIDI tetikleyicileri ve yaratıcı programlamadan oluşan karmaşık bir sistem kullanıyor. Zo bu karmaşık evreni hipnotip, doğaçlama performanslarla keşfediyor.