Zorlu PSM’de düzenlenen Sónar İstanbul 2019, yeni medya sanatçılarının çizgi dışı şovlarına ev sahipliği yapıyor.
Zorlu PSM
9 Mart 2019
Digilogue katkılarıyla Zorlu PSM’de Düzenlenen Sónar İstanbul 2019, deneyim ve atmosfer odaklı yeni sanatçıların çizgi dışı şovlarına ev sahipliği yaptı. Sonar İstanbul’un en dikkat çeken sahnelerinden biri de 24 metrelik yüksekliği ile “Sonar Screen”.
Sonar Screen performansları; yapay zeka, ses, görsel ve karma gerçeklikle deneyler yapan anonim bir post-genre sanatçı ikilisi c/a tarafından realitenin yeniden inşası olarak tasarlanan “c l a i r e” ile başladı. Derin öğrenme ve yapay zeka teknolojilerinin kullanıldığı çalışma, makineyle insanın iş birliğinden doğdu. Tolga Böyük ve Ali Bozkurt’un görsel – işitsel performansı “Wave A Metanarrative”, dalganın fiziksel varlığı ile yüzleşme niteliğinde. Işığın da sesin de dalga biçiminde yayıldığını kabul ederek yola çıkan ikili katılımcılarını, dalga yayılımları içerisinde bir yolculuğa çıkarıyor. Amet Said Kaplan ve Alican Okan’ın “Delight” başlıklı görsel-işitsel performansı. İnsan gözünün algılayış şeklini sesin de katılımı ile seyirciyi çevreliyecek bir deneyime dönüştüren bir performans. NOS, Kanatsız’ın ürettiği, birbirinden bağımsız iki müzikal fikrin aynı anda sunulduğu kesitlerden oluşan, yazılı kompozisyonun doğaçlama kararlarla icra edilmesi üzerine kurulu işitsel yapı, gerçek zamanlı görsel üretim yazılımı NOS kullanılarak görsel-işitsel bir deneyime dönüşüyor.
Müzik, yaratıcılık ve teknolojiyi bir araya getirdiği programıyla festival dünyasında deneyim odaklı bir etkinlik.
Multimedya performanslar ve sürükleyici ses ve ışık şovları ile isimlerini duyuran St.Petersburg merkezli sanatçı kolektifi TUNDRA’nın en son projesi “Nomad”; sadelik ve nesnelliği ön plana çıkaran ses algısı ve makine zekasını kullanımı ile dikkat çeken Caterina Barbieri’nin modüler şovu; Tolga Böyük’ün 1923 yılında çekilmiş sessiz bir filme yapacağı emprovizasyon performansı “Blossom”; interaktif yeni medya sanatçısı Push 1 Stop ve Wiklow’un ultra gerçeklik yansıması “Membrane” projesi; cisimlerin elektromekanik özelliklerini kullanarak performanslar hazırlayan Martin Messier’in “Ashes” isimli son projesi; Ali Demirel ve klasik müzik piyanisti Kaan Bulak’ın güçlerini birleştirdiği “Impromptu Rockforms” performansı ses ve göreselin kusursuz birlikteliğini ortaya koyuyor.
Digilogue katkılarıyla 3. kez Zorlu PSM’de düzenlenecek Sónar İstanbul, deneyim ve atmosfer odaklı yeni sanatçıların çizgi dışı şovlarına ev sahipliği yapıyor. Her sene farklı endüstrilerden yenilikçi işler üreten isimleri buluşturan Sónar+D, yaratıcılığın teknoloji kanalıyla hayata dokunmasına katkı sağlıyor. Daha Fazlası