İnsanlara kendi karakterini yaratma şansı veren ‘metaverse’ün, geleceği nasıl şekillendireceği konusundaki sorular her kesimden insanın ilgisini çekmektedir. ‘metaverse’, geçtiğimiz Ekim ayında Zorlu PSM’de gerçekleşen Digilogue Summit’22’nin ‘Metaverse’de İnsan Davranşı’ panelinde de odak noktasıydı. Panelde, dijital sanatı ve davranış psikolojisini yakından takip eden akademisyen Levent Erden, CGI ve yapay zekayla çalışan görsel sanatçı ve yönetmen Enes Güç ve ‘metaverse’ danışmanlığı yapan Nina Jane Patel yer aldı.
Zorlu PSM
10 May 2018
Nina Jane Patel, konuşmasında Thomas A. Furness’ten alıntı yaparak ‘metaverse’ü ne yönde kullanıldığına bağlı olarak zarar veya yarar olabileceğini düşündüğü için atomlara benzettiğini belirtti. Bununla birlikte, Patel konuşmasında, ‘metaverse’ün sürükleyici teknolojilerin bir kombinasyonu, internetin bir sonraki evrimi olduğunu vurguladı. Sürükleyici teknoloji, blockchain, kripto para birimleri, fizikselden dijitale geçerken sorunsuz bir șekilde hareket ettiğimiz ve devamlı bir sanal dünyada yașamak için bir araya geldiler. Sanal ve fiziksel dünya gitgide daha çok harmoni yakaladığı bir konuma evrilirken, kültür, mental sağlık ve teknoloji alanlarının kesișimleri üzerine kurduğu sanat anlayıșı ile Patel için ‘metaverse’; “kapsamlı bir teknoloji” ve karar verici nitelik taşıyor.
Enes Güç için ise ‘metaverse’, yaratıcıların kendi kelimelerini kendilerinin tasarlayabileceği bir paralel evren. Panelde, bu paralel evrende kurumlar ve sanatçıların iș birliği içerisinde hareket ederek güçlü yapılar inșa edebileceğinden ve hatta sürdürülebilir bir ekosistem yaratabileceğinden söz edildi.
Fakat, kafaları kurcayalayan esas soru, gerçeklik içinde gerçeklik bulmanın ne kadar mümkün olduğu. Levent Erden arttırılmış gerçeklik, karma gerçeklik, hiper gerçeklik, birleștirilmiș gerçeklik gibi kavramların oluşmasıyla çok sesliliğin beraberinde geldiğini ve bu karışıklığın iki evrenin bölünmesine sebep olduğunu, Patel ise insanoğlu ne kadar gerçeklik istiyorsa, bu gerçekliklerin ona göre artabileceğini panelde ifade etti.
Hayal gücü ile yakın bir ilişki kuran ‘metaverse’, kullanıcılara daha demokratik ve global bir alan sunmakta. Bu da estetik algı ve psikolojik kırılımlar, bireysel fırsatları ve dönüșümü beraberinde getirmekte. Nina Jane Patel bu konunun bir sınırdan ziyade kilit açma gibi bir imkan olduğunu belirtti. Yaratıcılığın kullanıldığı bu evrenin ileride bir gün belirli platformların insan davranışlarını manipüle eden verilere dönüşmesiyle, insanların karşısına geçebileceğini ifade etti.
Levent Erden, meta kavramının tamamen günümüze özgü olduğunu vurgularken, Patel, gelecekte yeni aidiyetlerin gelebileceğini açıkladı. Yalnızlık içinde ve bu dünyaya ait değilmiş gibi hissedenler için ‘metaverse’ün yeni bir aidiyet hissi sunmakta olduğunu belirtti. Erden; sanal varolușun “cüzdan ve dijital cüzdanların geleceği” oluşuna ve ‘metaverse’, ekonomi ve eğitim konularının birbirinden ayrılamaz ilișkisine vurgu yaptı. Eğitim platformu olmayan bu ortamda, en doğru eğitimin bireyin kendisi tarafından keşfedileceğini de ekledi. Güç, Erden’in bu düşüncesine katıldığını belirtirken sanatta yaratıcılık kavramının okullar tarafından kısıtlandığını öne sürdü. Teknolojiyle olan ilişki ancak insan kontrolünde olduğu için bu sistemi gelecek nesillere aktarımında daha faydalı bir ekosistem yaratmanın mümkün olduğu vurgulanan bir başka konu oldu.
Üniversite’de 3D Animasyon bölümünden mezun olan Enes Güç’ün görsel estetiği çocukluğundan beri sahip olduğu temellerin yanı sıra resim ve güzel sanatlarda uzmanlaşmış genel yüksek öğrenimiyle şekillenmiştir. Geleneksel estetiğinin etkilerinin yanı sıra, klasik sanat alanının etkileriyle dijital alanın kesişiminde bir estetik algı oluşturmaya çalışmaktadır. Bu nedenle odağı klasik ve çağdaş konuları dengeli şekilde birleştirerek bir harmoni oluşturmaktır. Çalışmaları, Nowness, Dazed, Dazed Beauty, Vogue, Hero Mag, Another Mag, Berlin Atonal ve daha pek çok derginin yanı sıra çeşitli kurumlarda ve medya platformlarında yayınlandı ve gösterildi.
Levent Erden Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra; lisansını ve MBA programını Boğaziçi Üniversitesi’nde tamamladı. Erden, hayatının 35 yılında L'Oréal, Allied Lyons, Pepsi Co, Havas gibi çok uluslu şirketlerde üst düzey yöneticilik görevini üstlendi. Kurucu ekibinde de bulunduğu Bilgi Üniversitesi’nde; interaktif iş yönetimi pazarlama ve iletişimi alanında öncü Yüksek Lisans programı Next Academy’de başkanlık ve akademisyenlik yapıyor. Çeşitli dergilerde yazarak ve televizyon programları yaparak; okuyucu ve izleyicileri ile buluşuyor.
Nina kültür, mental sağlık ve teknoloji alanlarının kesişimleri üzerine kurduğu bir sanat anlayışına sahiptir. Nina; sanatçılarla ve teknoloji geliştiricileriyle, yenilikçi tutumu sayesinde üstel teknolojilerin yakın gelecekte insan hareketinin ve etkileşiminin temsili biçimlerini nasıl değiştireceğini düşünmek için çokça işbirliği yapmıştır. Sanal ve fiziksel alanların giderek daha fazla harmanlandığı bir dünya bağlamında insan hareketinin çok kimlikli evrimlerini inceliyor. Dünya Ekonomi Forumu tarafından global yenilikçi olarak tanıtılmıştır. Ödüllü bir girişimci olarak Nina, geleceği şekillendirmeye katkıda bulunmak için canlandırıcı ve harekete geçirici mesajlar sunan imza konuşmalarını paylaşmak üzere dünyanın dört bir yanındaki sahnelere davet ediliyor.
Digilogue Summit için tüm gelişmeleri Digilogue ve Zorlu PSM Instagram sayfalarından takip edebilirsiniz.
Zorlu Holding’in DNA’sında yer alan inovasyon, teknoloji ve tasarım kavramları ile Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin dijital sanata olan yenilikçi yaklașımını somutlaștıran Digilogue platformu; “dijital dönüșüm” ekseninde etkileșim, keșif ve farkındalık yaratmak üzere her sene düzenlediği Digilogue Summit’i; Zorlu PSM çatısı altında beșinci kez gerçekleștiridi.