Meet The Artist: Daito Manabe

Dijital yaratımın odağındaki en profesyonel isimlerinden biri olan Daito Manabe; medya sanatçısı, etkileşim tasarımcısı, programcı ve bir dj. 2006 yılında, sanat ve teknolojiyi bir araya getiren Rhizomatiks şirketini kuran Manabe, şimdiye kadar Björk, OK GO, Lang Lang, Ryuichi Sakamoto ve Lang Lang gibi isimlerin yanı sıra, parçacık fiziği laboratuvarı CERN ile işbirliği gerçekleştirdi. Günlük uğraşları arasında robot ve dronlarla çağ dans yapmak, sneakers’ı ses mikserine dönüştürmek ve insan vücudunun elektrik sinyellerini müziğe dönüştürmek olan Manabe, araştırma şirketi Rhizomartiks ile insan vücudunu, bilgisayar ve programlama ile olasıklarını bulup, insan vücudunun tepkimelerini görünür hale kılıyor. ‘’İnsan vücudu, bilgisayar, programlama gibi fenomenlere dair olasılıkları bulup defalarca tekrarlaarak daha büyük, görünür hale getiriyorum. Bunu izlerken belki bir kısmınız anlayacak belki de hiç anlaşılmayacak.’’ diyor. Onun analog ve dijital kavramlarını gerçek ile sanal gerçeklik arasındaki sınır belirsizleştirmeye yönelik araştırmaları da ona ve işlerine olan merakımızı arttırmaya sebep.

Profesyonel hayatı boyunca reklamcılık, tasarım ve sanat alanlarında yaptığı çok disiplinli projeleriyle bir çok ödül alan Manabe, Prix Ars Electronica Interactive, Cannes Lions ve Japonya Medya Sanatları Festivali gibi birçok prestijli ödüle sahip. Rhizomatiks isimli markası ile bu yılın başlarında, Manchester Üniversitesi’nde Astronomi Ulusal Merkezi ve Astrofizik Jodrell Bank Merkezi işbirliği ile veri ve algoritmalara göre bir görsel – işitsel bir çalışma sundu.

Manabe, ‘The Magic Factory of Rhizomatiks’’ paneli ile Rhizomatiks isimli şirketinin son projelerini Sonar+D Istanbul’da anlatırken yaratıcılık ve teknoloji odaklı düşünmeye dair yeni bakış açıları kazandırdı.

Daito Manabe, Satoshi Horii ile ortak üretimi Phaenomena isimli işiyle Sónar Screen’in konukları arasındaydı. Sonar İstanbul’un dikkat çeken isimlerinden Daito Manabe, analog ile dijital, gerçekle sanal arasında köprüler kuruyor.

Digilogue