Sónar Istanbul'un yaratıcılık ve teknoloji platformu Sónar +D Istanbul, Digilogue’un tüm yıl boyunca yaptığı çalışmalarının bir yansıması olarak festivalin gündüz programını üstleniyor.
Sónar +D Istanbul, düzenlediği 15 farklı konuşma ve panel aracılığıyla, 2020 edisyonunda da katılımcılarını yaratıcı endüstrilerden isimlerle bir araya getiriyor.
Zorlu PSM
7 Mart 2020
Digilogue’un desteği ile düzenlenen Sónar +D Istanbul, çığır açan işler keşfetmek, yeni fırsatlar bulmak, yeni beceriler edinmek, insanlarla tanışmak ve inisiyatiflerini sergilemek isteyen profesyoneller ve teknoloji meraklılarına ilham verici bir platform sunuyor. Gün boyunca süren etkinlikte demolar, atölyeler, enstalasyonlar ve üç boyutlu deneyimlerin yanı sıra, topluluk buluşmaları ve konuşmalar da yer alıyor.
Tüm sektör ve endüstrilerden araştırmacılar, iş liderleri ve yenilikçilerle iş birliği yapan Sónar +D Istanbul, gün boyunca süren paneller aracılığıyla yaratıcı zihinlerin bugünümüzü nasıl değiştirdiğini ve yeni gelecekleri nasıl hayal ettiğini tartışmaya açıyor. Sónar’ın gece programında yer alan sanatçıların yerel sektörde çalışan ve alanında uzman kişilerle yaptıkları konuşmalar da tüm katılımcılara açık şekilde programa dahil oluyor.
OMM – Odunpazarı Modern Müze sergiler direktörü Zeynep Birced ile etkinliklerden sorumlu Umut Özcan’ın katıldığı ve Sónar +D Istanbul’un kürasyonunu üstlenen Digilogue Artistik Direktörü Lalin Akalan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Decentralization of the Museum Institution” başlıklı panelde; OMM’un klasik ve alışılagelmiş kavramlardan uzak, açık, samimi ve keşfedici müzecilik metodolojisi üzerinden değişen müzecilik anlayışı tartışılıyor.
“Evolution of music in 50 years after the war in line with the political, economic, sociological and technological advances” adlı yeni bir konu başlığıyla Sónar +D Istanbul’a katkıda bulunan Levent Erden, savaş sonrası 50 yılda, siyasal ekonomik sosyolojik ve teknolojik ilerlemeler doğrultusunda müziğin evrimini ele alıyor.
“Sculpting the Truth with Augmented Reality” başlıklı konuşma için bir araya gelen Levent Erden ve Furkan Temir, “Makinaların gerçeği etkileyebileceği düşünülmüş müydü?”, “Artırılmış gerçeklik ya da belki yeni gerçeklik günlerinde sanatı, ticareti ve eğlence endüstrisini neler bekliyor?” gibi soruları tartışırken; Pokemon-go’yu, Instagram filtrelerini ve data dünyasında bir dosyayı okunur kılıp evrenselleştiren .USDZ’yi de konuşuyor.
SonarLab by Red Bull sahnesinde izlediğimiz çok kültürlü geçmişe sahip Tzusing ve Dj Python, “A Conversation with Tzusing & Dj Python” başlıklı konuşma için bir araya gelerek, kültürel miraslarını ve lokal zenginlikleri elektronik müziğe nasıl entegre ettiklerini konuşuyorlar. İkiliye Trt World, Sabitfikir ve Cumhuriyet’ten tanıdığımız Elif Bereketli eşlik ediyor
Studio Mada’nın kurucu ortakları olarak Sónar +D Istanbul’a katılan Ceren Özşahin ve Zeynep Tümertekin, mimarlıkta kullandıkları kelimelerin farklı bağlamlarda yeni anlamlar kazanarak oluşturdukları dünyalardan etkileniyor. Özşahin ve Tümertekin, “Studio Mada Presents Parallel Minds” adlı konuşmalarında, “çeşme-avlu-giriş-katman-merdiven-gün ışığı” kelimelerinin farklı bağlamlarda ne gibi anlamlar kazandığını ve nasıl yeni dünyalar yarattığını keşfetmek üzere katılımcıları bu beyin fırtınasının bir parçası olmaya davet ediyor.
RE:CODED’dan Etem Özdemirci, E-Bursum’dan Mesut Yılmaz ve FazlaGıda’dan Olcay Silahlı, Hale Ceren Zeytinoğlu moderatörlüğündeki “Tech for Good – How to Fight Inequality Through Technology” başlıklı Sónar +D Istanbul konuşmasında, teknolojinin eşitsizliği ortadan kaldıran taraflarını ve etki yaratan projeleri tartışıyorlar.
Berk Özmen ve Serkan Gündüç, yakın zamanda kurdukları ve Türkiye’nin en önemli bilet satış platformlarından bir tanesi haline gelen BUGECE’nin başarı hikayesini, “An Entrepreneurship Story by BUGECE” başlıklı konuşmalarında paylaşıyor.
Videomite müzik operasyon müdürü Müge Güçkan’ın moderatörlüğündeki “Music Distribution and Promotion in the Digital Age” başlıklı Sónar +D Istanbul konuşmasında bir araya gelen Videomite CEO’su Milena Djuricic, MSG (Musiki Eserleri Sahipleri Grubu Meslek Birliği) dijital lisanslama müdürü Burcu Alnıaçık ve son yıllarda en hızlı çıkış yapan sanatçılardan Nova Norda, dijital çağda müzik teknolojisi, pazarlaması ve promosyonu ve telif hakkı yönetimi gibi konuları tartışıyor.
Geçtiğimiz Ekim ayında internet üzerinden eğitim veren müzik okulu Soundfly ile birlikte yarattığı Modern Pop Vocal Production dersini hayata geçiren vokalist/şarkı yazarı/prodüktör SIRMA, “Modern Vocal Production Techniques” başlıklı konuşmasında, “On” ve “Put Your Faith In Me” adlı eserlerinden örneklerle kendi sesiyle yarattığı özgün atmosferin sırlarını paylaşıyor.