“Toplumsal Dönüşüm ve Yaratıcı Endüstriler”
Dünyada radikal dönüşümlerin tetiklendiği bir yıl olarak kabul edilen 2020, Covid-19 ile birlikte kolektif hafızamıza şimdiden kazındı: Rutinlerimiz ani değişikliklere uğradı; hareket kısıtlılıkları ile birlikte sosyalleşme ve iş yapış şekillerimiz değişti; evlerimiz, kişisel dijital aygıtlarımız ve paylaşabildiğimiz alanlar arasında yepyeni ağlar ördüğümüz bir gerçeklik içerisinde bulduk kendimizi. Bu zaman dilimini bizden sonra gelen jenerasyonlara, yaşayış biçimimizi bütünüyle değiştiren sene olarak anlatacağız.
Digilogue’un 2017 yılından bu yana düzenlediği Future Tellers/Gelecek Anlatıcıları, eski yaşantımızı sorguladığımız, bakış açılarımızı dönüştürdüğümüz ve sürekli çevrimiçi olduğumuz bu dönemde, “Toplumsal Dönüşüm ve Yaratıcı Endüstriler” teması altında yaratıcı endüstri profesyonellerini online platformlarda buluşturuyor. Bu yıl, Zorlu PSM ve İKSV iş birliğinde seminer formatında çevrimiçi bir seriye dönüşen Future Tellers, sanal ortamlara entegre olmanın ve hızla değişen hayatlarımızın yaratıcı endüstrilere etkisini, kültür sanat kurumları ve profesyonellerinin perspektifinden görmeye davet ediyor!
Bu diyalog serisinde neler konuşulacak?
- Türkiye’deki kültür sanat kurumlarının pandemi süreci ve sonrasında yaşanabilecek sosyal-toplumsal değişikliklerle ilgili öngörüleri ve adaptasyon süreçleri,
- Uluslararası multidisipliner performans sanatları merkezlerinin kısa ve uzun dönemdeki değişim/dönüşüm öngörüleri,
- Uluslararası teknoloji ve yaratıcılık profesyonellerinin dönüşüm üzerine öngörüleri,
- Teknoloji odaklı kültür sanat alanları ve programlarının bu dönem içerisinde gözlemlediğimiz adaptasyon skalaları,
- • Dijital/çevrimiçi sanat performansları; film, müzik, kültür festivalleri ve konserlerin müzik ve sanat dünyasındaki üretim ve tüketim süreçlerinde değişimi tetiklemesi,
- Sanal alanlar, tecrübeler, araçlar ve dijital sahne alanlarındaki yeni disiplinler ve kalıcılıkları,
- Yaratıcı endüstri profesyonellerinin çevrimiçi yaratım süreçlerinin ve kolektif üretimlerin yeni formları,
- Bu dönüşümü toplum olarak nasıl anladığımıza ve yaşadığımıza dair konuşmalar gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Serinin ilki: “Türkiye Kültür Sanat Kurumları Arasında Dayanışma”
Covid-19 krizi, kültür sanat kurumlarının da iş yapış şekillerini yeniden ele aldığı bir dönem oldu. Future Tellers da, Türkiye içerisinde bulunan yaratım alanlarını ve yaratım özgürlüğünü korumak, gerekli destekleri verebilmek, çeşitlilik ve eşitlik içerisinde yeni kuzey yıldızları oluşturabilmek için, kurumlar arası sürdürülebilir diyalogların oluşmasının önemine inanıyor. 20 Ağustos Perşembe saat 15:00’da gerçekleşecek ilk oturumun moderatörü Gülay Afşar, panel davetlileri ise Ahmet Erenli (Borusan Sanat), Görgün Taner (İKSV), Levent Çalıkoğlu (İstanbul Modern Müzesi), Meriç Öner (SALT) ve Murat Abbas (Zorlu PSM) olacak. Kültür sanat ve eğlence sektörlerinin değişen toplumsal hayattaki yeri ve dönüşümünü merak ediyorsanız, “Türkiye Kültür Sanat Kurumları Arasında Dayanışma” başlıklı ilk webinar’ı Zoom ve Zorlu PSM YouTube kanalı üzerinden canlı olarak takip edebilirsiniz. Herkese açık ve ücretsiz olan çevrimiçi konferansa kaydolmayı unutmayın!